Лідер Китаю виступив проти критики його країни через звʼязки з Росією

Голова КНР Сі Цзіньпін у Парижі з президентом Франції Емманюелем Макроном та головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн

Голова КНР Сі Цзіньпін під час дводенного візиту до Франції виступив проти критики його країни за тісні зв’язки з Москвою на тлі повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

«Ми проти того, щоб криза («українська криза», китайський офіційний термін, щоб не називати війною вторгнення РФ в Україну – ред.) використовувалася для покладання відповідальності на третю країну, погіршення її іміджу та провокування нової холодної війни», – сказав Сі. Китайський лідер наголосив, що Пекін не був джерелом цього конфлікту, не підтримує в ньому нічиєї позиції та не є його учасником.

Президент Франції Емманюель Макрон спільно з головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн, яка була присутня на частині переговорів із Сі Цзіньпіном у Парижі, закликали очільника КНР використати свій вплив на Москву, щоб покласти край війні Росії проти України.

Пізніше у травні Сі прийматиме в Пекіні російського лідера Володимира Путіна. На переговорах у Парижі очільник КНР не висловив жодних чітких намірів щодо тиску Пекіна на Москву. Сі обмежився лише загальним побажанням миру, зазначає The New York Times.

На переговорах Макрон також закликав Сі не допускати експорту будь-яких технологій, які можуть бути використані Росією під час її вторгнення в Україну. Західні лідери стурбовані тим, що Китай, попри його офіційну позицію нейтралітету щодо подій в Україні, може суттєво підтримувати Росію, постачаючи їй обладнання, придатне для виробництва зброї.

Емманюель Макрон, який не раз допускав можливість надсилання західних військ в Україну, запевнив Сі Цзіньпіна, що Франція не перебуває у стані війни з Росією чи з її народом і не прагне повалити уряд Путіна. При цьому, як сказав Макрон, без безпеки України не може бути безпеки Європи. Французький президент, говорячи про війну в Україні наголосив на важливості підтримки тісного діалогу між Парижем і Пекіном.

На пресконференції в Парижі Сі заявив, що Китай відіграє активну роль у досягненні миру в Україні. Він зазначив, що Пекін виступає «за проведення в належний час міжнародної мирної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, яка забезпечує рівну участь усіх сторін та справедливе обговорення всіх мирних планів». «Історія знову і знову доводить, що зрештою конфлікти можна вирішити лише мирним шляхом», – додав голова КНР.

Сі також сказав, що його країна готова працювати з Францією над глобальним припиненням воєн на час Олімпійських ігор у Парижі.

У квітні в інтервʼю французькому каналу BFM із приводу Олімпіади в Парижі Макрон сказав, що сподівається на встановлення так званого олімпійського перемирʼя в дні проведення змагань з 26 липня до 11 серпня. За словами Макрона, під час ігор має бути оголошено перемирʼя у війні в Україні, а також в інших масштабних конфліктах. Французький лідер тоді зазначав, що прагне «залучити багатьох партнерів» для досягнення цієї мети, серед них він згадав і голову КНР Сі Цзіньпіна.

Форум